dimecres, 9 de desembre del 2009

Visita a un espai educatiu



El divendres 20-11-09 a la tarda el Raul i jo vam anar a visitar El Molí d'en Rata. Aquest és un molí fariner i hidràulic, el qual, en moltes ocasions es visitat per infants d'escoles de Ripollet, Cerdanyola, Barcelona o rodalies.
A aquests nens se'ls hi explica l'història d'aquest molí, de l'amo d'aquests terrenys, de l'encarregat de treballar en aquest molí i de la familia Gasol, tots ells responsables en més o menys mida de la vida i història del Molí d'en Rata.
Ara mateix s'ha convertit en una sala d'exposicions, en el seu dia va funcionar com a casa i antigament va ser un molí fariner.
Primerament als infants se'ls hi fa una explicació del que és un molí fariner i s'ensenya el seu funcionament, el qual s'aprecia des dels voltants de l'instal•lació. Seguidament s'ensenya la cuina i els nens aprecien moltes diferències entre aquesta cuina i les que tenim tots ara a les nostres cases. En aquestes cuines havia la llar de foc on les families passaven moltes estones contant històries però no hi havia nevera, congelador, forn,etc... Aquella cuina és molt més rudimentària que les d'avui dia i això és una cosa important que s'explica per a que els infants s'adonin de les diferències que hi havia abans a les cases dels nostres avantpassats.
Hi han exposades eines que utilitzaven els pagessos com agulles per cosir sacs, llànties d'oli o aixades.
Al pis d'adalt veiem pa de molts indrets del món com la baguette, el pannettone, la rosquilla, el pà de motllo,etc... i està la paraula pà escrita en trenta idiomes diferents. Això ens demostra que el pa és universal i que a tots els indrets del món es conèix i es menja.
Hi ha sacs amb diferents cereals com el blat de moro, la civada, arròs i s'explica als infants que tot això són cereals que són casi imprescindibles i els utilitzem de formes molt diverses. També hi han imatges d'aliments fets amb farina com poden ser els pastissos i les pizzes per fer veure als més petits de l'importància que té la farina a la nostra alimentació. A l'època medieval, els grecs i els romans també utilitzaven i menjaven pa i gràcies a escrits, leyendes, històries i dibuixos grabats ho hem pogut comprovar.
A la recta final d'aquesta visita, els nens i els monitors van a un edifici que està al costat d'aquest molí i fan una activitat la qual és molt interessant i agradable per a tots els infants. El monitor explica i entrega el material necessari per a que els nens facin una massa per a fer pa. Aquests nens quan tenen la massa a punt la guarden dins d'uns plats de plàstic i se'ls enporten cap a casa i a la nit quan estan amb els seus pares, posen aquestes masses al forn i al cap d'una petita estona tenen pa propi i artesà. És a dir, que cada nen fa de forner i pot ensenyar als seus pares part de l'activitat que el mateix dia pel matí han realitzat en El Molí d'En Rata.
Va ser una visita molt entretinguda, interessant i que penso que a qualsevol infant li pot agradar fer aquesta visita. Després d'haver visitat El Molí d'en Rata, aquests nens sabran una mica més d'aqueta història i també del funcionament i tipus de molins que existeixen.